2015 Honda CR-V преглед: мама магнит, разбира се, но впечатляващо

Войната и времето на CR-V се продава SUV в САЩ Honda компактния кросоувър е надвишил си част от последните 10 години, повечето от времето, въпреки нарастващата конкуренция, така че е най-спешна задача, през 2015 г. модел година е проста, "да не се забъркваш това," според планиране на продукта.

Не го обърквания може да се тълкува произволен брой начини, но запазване на статуквото не беше един от тях. Чувство на налягането от Ford Escape, Chevrolet Equinox и Тойота RAV4 в пазарен сегмент, който се нагрява бързо, цените на газта падат, Хонда има подмамени на CR-V с всички видове на мама стръв за си предимно женски buyership, включително и всички нови мерки за безопасност и по-добра икономия на гориво.

За 2015 г. Хонда има внесени Accord пряка инжектира, вграден 4-цилиндров двигател и го двойка с постоянно променлива трансмисия. Какво означава това от седалката на водача: малко повече жизненост от педала без твърде много щипка на портфейла. Конкретно това означава, CR-V е увеличил си въртящ момент впечатляващ 11 на сто от напускащия модел докато подобряване си гориво икономиката 12 процента, в размер на 28 mpg комбинирани.

Като задвижване на CR-V за първи път някога тази седмица, подобряване на въртящ момент е най-впечатляващо като сравнителна фигура на хартия. За всеки, на всички заинтересовани в G force CR-V излитане все още не се чувстват толкова оживен, но пъргав характер не е целта на Хонда, нито е то особено ценени от CR-V целева купувача.

Не. CR-V е най-prized за атрибути, които го правят така лесно за майките да използват като те жонглират футбол оборудване и деца и хранителни стоки. На нисък товар етаж, което облекчава вдигане на тежки Graco колички, широко отварящи се врати които настанят тромаво автомобилни седалки, огледало разговор, който позволява драйвери следи поведението на на задната седалка без да се налага да се обърнеш – нито един от които е било объркано с.

За 2015 г. Хонда е просто добавя малък livability функции като стандартно оборудване, като отопление и климатизация отвори за задната седалка и подлакътник, вградена в централната конзола, който прави двойно мито като помещения за 12-волтов контакт и HDMI и USB портове – всяко от които може да се свърже с различни устройства, предлагащи незабавни развлечения ексцентричен пиш такива.

В зависимост от версията новите CR-V също могат да бъдат оборудвани с отопляеми предни седалки, сензорен екран, който може да бъде swiped и притискане като iPhone и мощност задния капак, който се отваря дистанционно с ключови fob и се затваря с натискането на един бутон. Задните седалки са лесно сгъваема, акробатика напред и изцяло плоски с дърпане на лост, достъпни чрез товарната зона или янки на раздела от задните врати.

Хонда има Лайфстайл функции разбра ръцете надолу.

И сега, за 2015 г., то е настройка му забележителности за безопасност, който става все по-приоритетна причина за покупка, особено сред родителите.

LaneWatch е един от CR-V най-впечатляващите и утилитарни функции за безопасност. Тя работи с малка камера, прикрепени към долната страна на дясната пътнически огледалото и се активира когато десен мигач е включен. В този момент цялата дясната страна на превозното средство, както и алеята до него, показва на централната конзола нов 7-инчов сензорен екран, предлага по-добър изглед на иначе какво би сляпо петно и правейки по-лесно да променят платна без инциденти.

LaneWatch започва появява на 2013 г. модел година Hondas, включително Accord, Civic, Fit, Одисей и Crosstour и е стандартно оборудване на CR-V за средновековната EX подстригване и по-горе.

CR-V е наличен в пет версии, всяка от които може да се вземе в отпред - или всички-колело-диск, на цени, вариращи от $24,150 до $33,600 за нови за-2015, най на на ред Touring модел аз тествани.

Той е турнета модел, който предлага най-безопасността функции. Това е първият CR-V да използвате адаптивен круиз контрол, позволяваща на водача да поддържа Задаване следните разстояние. Touring версия също бележи първото прилагане на Хонда на сблъсък-смекчаване спирачната система, която използва радарен сензор вградени в предната решетка да открие, когато CR-V е получаване твърде близо до превозното средство пред него и себе си презрамки за възможността за катастрофа, автоматично прилагане на спирачките и предварително опъване предни предпазни колани.

Touring версия е също на Хонда първото използване на платно водене подпомага система, която се чувства повече като салон трик от полезна функция. Той използва камера между предното стъкло и огледалото за обратно виждане да наблюдава Лейн маркери и запази колата центрирана в своята лента. Активиран с бутона на волана, той се чувства малко призрачни когато е включен, тъй като микро-настройва на волана. Това е възможно, свободни ръце с платно водене подпомага, но само за 15 секунди в участък пред него спира да работи и графика на таблото implores можете да получите ръцете си гръб къде те принадлежа.

Вдъхновен от успеха на Форд е видял с нейната най-премия титанов отрежете на CR-V-близкият конкурент, бягство, CR-V благоприятства обслужва купувачи, които харесва своя компактен размер, но искам на звънци и свирки и блестящи неща, достъпни на по-големи, по-украсена out джипове.

Възможно е подреден Touring ще се появи на бъдещите Honda лекотоварни автомобили като го обновява целия състав.

CR-V е просто мача update към нарастващата лекотоварни автомобили сегмент. Следващата година ще видите актуализации на по-голям пилот SUV и въвеждането на Хонда първата subcompact SUV, базирани извън годни хечбек, HR-V, който ще бъде показан за първи път в следващия месец на Лос Анджелис автомобилното изложение. Source:ocregister.com