Постоянен магнит технология на задвижване на кораба

- Oct 29, 2014-

Multi цел кораб, особено тези, които работят основно в частта натоварване, време е било обърнато налягане, правят пари в днешната бизнес среда. Обратно към висока печалба време няма да се случи бързо в един напълно различен метод не е намерен. Електрическа система за задвижване с помощта на постоянен магнит технология е смела и ефективен метод, поради по-ниски разходи за гориво и запишете корабът собствениците на пари, по-малко поддръжка, по-малко недостатъчност.

Тъй като разходите натиск планината и за околната среда Регламенти стават по-строги, необходимостта от нова и по-умни подход е все по-очевидна. Това е особено случаят за универсални услуги плавателни съдове, които оперират главно при частично натоварване условия. Вместо да променяте конвенционални технологии, каквито са асинхронни двигатели, да се опита да измислят по-добро решение, резултатите доказват, че има много по-добър начин да се запишете на оперативните разходи.

Switch, използване на постоянен магнит (ч) двигатели и генератори като основни елементи в разширени диск влакове позволява собствениците на кораби да се възползват от по-гъвкави, модулни, ефективни и лек задвижващата система.
Въпреки че новите за морски приложения, PM технология всъщност е игра чейнджър за много години в други индустрии като вятърна енергия, където той осигурява най-високата енергийна ефективност и най-ниските разходи за операция. Като бонус тази технология помага корабите future доказателство, когато става въпрос за дори най-строгите законодателство за околната среда. За електрическо задвижване PM технологии базирани решения са идеални за морски кораби, като фериботи, круизни линии, влекачи офшорни, изследователски кораби, ледоразбивачи и др. Технологията дава възможност на корабите да намалят оперативните си разходи чрез оптимизиране на потреблението на гориво чрез чувствате ефективност, надеждност и дизайн гъвкавост.

• А синхронни PM машина съдържа магнити неодим-желязо-бор (NdFeB), които са материали с много висока плътност на поток. Това ги прави идеални за променлива скорост двигатели и генератори през целия диапазон обороти. Полето на магнита се създава с почти нулеви ротор загуби.

• PM машина дава висока ефективност резултати през целия оперативен диапазон, значително съкращаване на разхода на гориво. Ч. машината е обикновено 2-4 % по-ефективни при пълно натоварване и 10 % по-ефективни при частично натоварване, в сравнение с индукционни машини. Тези ефективност са резултат от липса на текущи загуби в ротора, липсата на възбудителя и намалява ликвидация загуби.
• PM задвижване двигатели и техните инвертори ефективно се превърне налична енергия в тяга, предназначена да достави още по-висока ефективност в много по-широк диапазон, скорост и въртящ момент.

По-нисък разход на гориво
В едно неотдавнашно проучване на два 1250 kW двигатели дизелово електрически влакове, PM мотори постигнато годишна икономия на гориво от > 3 % със същия Z-карам далавераджия. PM мотори също така да направи възможно да се използва далавераджия L-устройство, което води до икономия на гориво от допълнително > 1 %, с дължина и тегло спестявания благодарение на способността си подреждане.

Регулируем контрол на скоростта
Честотен конвертор предлага контрол на точни и регулируеми скоростта, необходима за динамичното позициониране и взискателни циклите в офшорни и специални кораби. Висока енергийна плътност на PM технология и резултат-ниска инерционен момент на ротора са полезни, когато корабът се нуждае от висока маневреност и ДП клас задвижващата система.

Това води до оптимална гориво ефективност и по-ниски нива на отработени газове.

Силно пулсиращи търсене на енергия също представлява сериозна заплаха за живота на двигателя на кораба. Способността да достави на комбинация от кратки залпове на пълна мощност и по-дълго ниска мощност изисквания изключително е облечен.
За да поддържате високо променливо натоварване цикли, гарантира дълъг живот на двигателя, намаляване на разхода на гориво и достигне до по-ниски стойности на отработените газове, регулируем контрол на скоростта е идеален. Това предотвратява ниска или без товар, тичане на генератори, което минимизира двигател топлинния стрес, намалява разхода на гориво и премахва нежелани старт/стоп на двигателя цикли.

По-малко неуспехи, по-малко поддръжка
В системи за директно задвижване не предавателна кутия или придружаващите пръстени и четки са необходими, както и при други синхронни машини. Следователно PM задвижване линия машина опит по-малко неуспехи и изисква значително по-малко поддръжка.

PM решения са компактни, с по-ниско тегло и обем отколкото условен карам влакове. Те предлагат добра гъвкавост и по-малък отпечатък за всички видове конфигурации, особено когато пространството е критичен фактор. Освен това PM решения отговарят изискванията ниско въздействие върху околната среда.

С помощта на PM генератор като част от генератори, значително тегло спестявания могат да бъдат постигнати, и може да се намали общата дължина на генератори. Страна на задвижване с помощта на PM машина като задвижващия мотор съчетана с инвертор може да доведе до тегло спестявания и табло дължина намаления.

Честотни преобразуватели
Конвертори на честота ключа са оптимизирани за работа с PM машини за най-общата система ефективност. Електроенергията, произведена е по-добро качество с ниско трептене, намалена електрически шумовите емисии и THD < 1,5 %. Освен това PM карам влакове винаги са демонстрирали чувствате мрежа връзка поведение, дори и в разпределена среда.  Честотни характеристики грапав IP54-класа кабинет, който е по-висок клас да издържат на тежки морски среди. Тя е лесно достъпна за инсталиране и поддръжка.
www.theswitch.com

Авторът
Мика Светослава, мениджър бизнес развитие в превключвател, е отговорен за разработването на морски бизнес и прилагане на технологии на компанията постоянен магнит задвижването към напредналите морски решения.  Source:marinelink.com